30.000:- i böter varje helg barnen vägrar åka

Print Friendly, PDF & Email

 

Foto: Mariah Talbot
Foto: Mariah Talbot

 

Barnen vägrade åka till pappa som misshandlat dem och mamman.
Nu ska hon böta 105.000:-!
Dessutom höjs böterna till 30.000:- för varje kommande helg som barnen vägrar.

Inför förhandlingen om verkställighet avvisade tingsrätten de vittnen som stod på barnens sida med motiveringen att de inte såg vad de skulle kunna tillföra.
Nu är beslutet fattat. Barnen ska till pappa varannan hel helg!

Ur protokollet från tingsrätten:
”Det ställs mycket höga krav på den förälder i detta avseende och det har till och med sagts att en vårdnadshavare/boendeförälder kan behöva ’bära ut barnet i det fall barnet vägrar att följa med umgängesföräldern för umgänge’ (se Mats Sjösten, Vårdnad, Boende och Umgänge, fjärde uppl., s. 276 f.).”

I detta fall rör det sig om tre barn som till och med rymt hemifrån när det blivit dags att åka. Varje förälder förstår att det är en ren omöjlighet att bära in en vägrande nioåring samt två mindre barn i bilen. Barn som dessutom redan är traumatiserade och mår dåligt. Mamman har begärt att barnen ska få hjälp på BUP-mottagning men pappan vägrar.

Vid ungefär samma tidpunkt som förhandlingen om verkställighet hölls i tingsrätten gjorde familjerätten en orosanmälan. Under deras utredningen berättade barnen detaljer om hur de bevittnat pappans våld mot mamman och hur pappan förgripit sig på ett av barnen.

Med det nya beslutet i handen, att hon nu ska tvingas betala 30.000:- varje gång barnen vägrar åka så vänder sig mamman till socialtjänsten. Vad ska hon göra?

Socialsekreteraren, samma person som någon vecka tidigare gjort orosanmälan svarar:
”Vi kan inte göra en annan bedömning i frågan om umgänge än den tingsrätten gjort vilket innebär att det ska vara umgänge i helgen. Det är ditt ansvar som vårdnadshavare att skydda barnen.”

I fall som detta handlar det inte ”enbart” om böterna. Fortsätter barnen att vägra, utan att ha stöd från någon myndighet, så kan mamman förlora vårdnaden. Det är den förälder som på bästa sätt ser till barnens behov av båda föräldrarna som får vårdnaden. Jag ser alltmer ofta hur de som misshandlar och förgriper sig på barn får vårdnaden av sina barn. Läs till exempel artikeln ”Kritiserar ex-man att han inte tar ansvar – mamma förlorar vårdnaden” eller ”Mamman varnad – om hon vägrade lämna över det blåslagna barnet så skulle hon förlora vårdnaden”, båda från Dagens Juridik.

Observera att varje förälder enligt lag (föräldrabalken) är skyldig att se till att barnen inte far illa. Mamman till dessa tre barn står just nu inför moment 22.

Vad hade du själv gjort om det hade handlat om dina barn?

Domaren som beslutade böterna i detta fall, friade nyligen föräldrar från brottsmisstanke i det uppmärksammade fallet med ett spädbarnet som avled. När hon kom till sjukhuset hade hon ett 20-tal frakturer och flera blåmärken. Enligt åtalet hade hon ”svullnader samt upprepade blåmärken i ansiktet, vid revbenen, på benen och på foten”.

Åklagaren yrkade på fängelse för mamman och pappan med brottsrubriceringarna synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Men föräldrarna friades på alla punkter.

BRY kräver att det inrättas en särskild barndomstol. Där sitter väl utbildad personal som sätter barnperspektivet i fokus.

Mer information om detta fall finner du här. 

¨¨¨¨¨¨¨

Detta fall är ett exempel där vi ger utsatta barns föräldrar stöd.
Är du förälder som själv kämpar för att skydda ditt barn?
Här kan du få hjälp:  https://bit.ly/2RR2IrA

Vill du hjälpa oss i vårt förändringsarbete så att barndomstolen kommer på plats snabbare?
Bli ambassadör eller hjälte: https://bit.ly/2MKEUDa

Eller genom att Swisha valfritt belopp till:
123 208 5231

 

Share

8 reaktioner på ”30.000:- i böter varje helg barnen vägrar åka”

 1. Hej, jag har själv en bok i mitt huvud och kilovis med material i form av Brev och dokument.Då jag och min bror var barn så utkämpades ett femårs processande om vårdnaden om oss. Min mamma var mycket stark och intelligent. Hon var född på Åland och utbildade sig till sjuksköterska i Finland. Under tiden vi var hotade att omhändertas av pappa så skyddade hon oss på ett smart sätt. Hon arbetade som sjuksköterska på militärsjukhuset i Norrtälje samt extra som tolk hos polisen. Hon blev mycket populär och det var dagligen polisbilar på gården för fikabesök. Jag har själv upplevt mycket i och med detta som jag vill dela med mig av. Jag vore mycket tacksam om Anna kunde höra av sig.

  1. Hej Birgitta,

   Härligt att läsa om din kloka mamma.
   Så smart. 🙂 Ser fram mot att läsa din bok.

   Vi har ingen kontakt med Anna. Men hon kanske läser din kommentar.

   Bästa hälsningar till dig!
   Agneta

 2. jag förstår inte om detta är en familj som myndigheterna svikigt eller om det bara kan hända.
  Blir förtvivlad och rädd för att dessa barn kan bli misshandlade och kanske mista sina liv
  Kan någon ge mig svar på vart dessa barn bor (så jag kan hjälpa) .
  Kan ni ge mer information?

  1. Tack för din fina gest att vilja hjälpa till. Jag skyddar barnens identitet så därför ger jag inte ut mer information.
   Du är välkommen att maila vår samordnare Elisabeth Isit på elisabeth @ barnsrattsskydd.se. Berätta gärna i vilken stad du bor och vad du kan tänkas hjälpa till med. Är du bra på att söka upp information, skriva skrivelser, eller du kanske kan tänka dig att dela ut informationsmaterial? Hon kontaktar sedan dig. Om man inte riktigt vet vad man kan/vill bidra med så har vi en särskild grupp på Facebook för BRY-volontärer. Där lägger vi ut uppdrag som tar allt från fem minuter och uppåt. Du hittar den här:
   https://www.facebook.com/groups/bryvolontarer

 3. Skulle vara intressant att se källa på det här. Inte för att jag tvivlar på barnens utsagor men inlägget är ensidiga andrahandsuppgifter utan källhänvisning. Det blir lätt infekterade och polariserande ”diskussioner” utan hela bilden.

 4. Vill bara klargöra att pappan i fallet med spädbarnet dömdes medans mamman frikändes så det går kanske att rätta i texten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *