Nämndemannen nickade till flera gånger

Print Friendly, PDF & Email

Vi var tio personer på plats under rättegången igår. Flera hade rest lång för att visa mamman sitt stöd, och för att bära vittnesmål från själva rättegången.

Rättegången blev 25 minuter försenad på grund av att domaren hade enskilt samtal med pappan i tingsrättens korridor. Mammans advokat upprördes av det och menade att han senare kunde anmäla domaren för jäv. Pappan hade ingen advokat utan företrädde sig själv.

Inledningsvis skulle rätten besluta om mamman skulle beviljas rättshjälp. Domaren menade att detta ärende varit uppe flera gånger tidigare och att inget nytt tillkommit. Hon nekades rättshjälp. Tilläggas kan att det är pappan som stämt mamman om och om igen när barnen vägrat att åka till honom. Rättssystemet har tillåtit honom…

Pappan yrkade på högre vite

Mammans advokat redogjorde för de orosanmälningar som lämnats in. Bland annat från ett av barnens förskolechef. Efter ett av umgängena hos pappan var flickan förändrad. Hon hade gått tillbaka i utvecklingen. Hon berättade om de sexuella övergrepp som pappan utsatt henne för. Även Kriscentrum hade gjort anmälan. Barnen gick i traumabearbetning för de trauman de varit med om till följd av pappans misshandel av både mamman och barnen. De uttryckte sin oro för barnens framtida psykiska hälsa om barnen skall tvingas träffa sin pappa igen. En familjeterapeut hade också hört ett av barnen berätta om de övergrepp pappan utsatt henne för.

Det framkom INGENTING som talade mot mamman annat än pappans egna ord.

Efter cirka fyra timmar fick vi lämna salen för att domaren skulle ha enskilt samtal med pappan. Sedan blev det mammans tur. Efter dessa samtal meddelade domaren att pappan dragit tillbaka sitt yrkande. Domaren menade också att paret är nära huvudförhandling där vårdnad, boende och umgänge skall avgöras (början av februari).

Flera av oss som bevittnade rättegången var chockade över att en av nämndemännen nickade till vid flera tillfällen under förhandlingen.

Vid tidigare rättegång hade tingsrätten beslutat att mamman skulle böta 30.000:- varje helg som barnen vägrade åka till pappan. Inför den förhandlingen hade tingsrätten avslagit samtliga vittnen som ställt sig på barnens sida.

Detta sker om och om och om igen i en tingsrätt nära dig. Eftersom media inte skriver om dessa fall (våld inom familjen) så kommer det inte till allmänhetens kännedom. Jag vet hur vanligt förekommande detta är. Såsom jag berättar i min bok ”När blodsbanden brister” så har jag själv varit på 12 rättegångar för att skydda mitt barn. Jag har själv dömts till böter vid flera tillfällen. Idag, 14 år senare, översköljs jag av mail, telefonsamtal, meddelanden från andra förtvivlade föräldrar som kämpar för att skydda sina barn. Jag ser en tsunami av barn som ingen varken vill se eller höra.

Avslutningsvis vill jag rikta ett varmt tack till alla som kom igår – och till alla er andra som visat ert stöd i våra social medier. Det har värmt mig, mamman och många andra som jag vet kämpar för sina barn i skrivande stund. Det inger hopp. Detta visar att förändring ÄR möjlig. Tillsammans är vi starka.

Mer information om detta fall finner du här. 

Share

9 reaktioner på ”Nämndemannen nickade till flera gånger”

  1. Thank you for asking for an English version.
   The whole web-page can be translated by Google. Of course the translation will not be perfect but I hope it will be understandable.
   Perhaps in future I will be able to provide a better service. 🙂
   //Agneta

 1. Agneta! Jag vill hjälpa till på nåt sätt! Är själv en mamma som blivit misshandlad o där pappan efteråt ljugit om allt o blev ihop me kommunens högsta politiker samt även bästa vän me socchefen o jäv, maktmissbruk, sekretessbrott mm hände hela tiden! Anmälde allt till Ivo som tog upp fallet o en socsekreterare fick sparken men inte fick jag tillbaka min dotter då de menade att nån kontinuitetsprincip gällde . Är duktig på att skriva o e svensklärare o brinner för att hjälpa barn o oskyldiga föräldrar mot dessa enväldiga myndigheter som säger sig agera utifrån barnets bästa men in facto gör precis tvärtom!!!

 2. Jag blir så ledsen. Detta händer varje dag i vårt samhälle. Jag har haft en nära vän som har gått igenom samma helvete. I rättegången fick hon välja ett av barnen. Hur väljer man ett av sina barn? Hon fick göra det, annars förlorade hon helt vårdnaden om båda barnen. Jag önskar jag hade kunnat komma till rättegången, men tyvärr arbetar jag. Jag hoppas verkligen att det går bra.

  1. Det du beskriver är ett brott mot mänskliga rättigheter på flera plan. Hur kan man dela på ett syskonpar och hur kan man tvingas välja ett av sina barn? Tack för dina välgångsönskningar inför kommande rättegång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *