BRY för barnens talan när ingen annan lyssnar!

Foto: Mariah Talbot
Foto: Mariah Talbot

Skandalen inom socialtjänsten i Sundsvall har gjort att många förtvivlade föräldrar hört av sig. Flera av dem har jag redan tidigare haft kontakt med. Jag har fört deras barns talan i min kontakt med den socialtjänst som nu polisanmälts. Jag har också lyft upp deras barns situation i media. SundsvallRedan för över ett år sedan skrev jag till exempel om “Robin” – ett av alla barn som farit fruktansvärt illa i Sundsvall. Nu när vi vet namnet på den som sitter häktad tvingas vi lägga ett fasansfullt pussel. Våra misstankar om en mycket inkompetent socialtjänst har besannats och härvan växer för varje timme.

Jag blir ofta kontaktad av mammor och pappor som inte får hjälp av myndigheterna att skydda sina barn. Det handlar om barn som varit utsatta för mobbing, misshandel eller sexuella övergrepp. Föräldrarna har försökt förstå varför deras barn agerat på ett visst sätt, varför de har mått dåligt eller visat oförklarliga kroppsskador. Flera av dem har kontaktat barnpsykolog som bekräftat att barnet exempelvis varit utsatt för sexuella övergrepp. Oftast har misshandeln eller övergreppen skett inom familjen. Chockade och traumatiserade tar de kontakt med socialtjänsten för att få hjälp att skydda sina barn. Döm om deras förtvivlan när de inte blir trodda utan själva hamnar på den anklagades bänk! Trots att experter intygat att brott har skett! Polisanmälningarna har oftast ej lett vidare till åtal. Bevisbördan är alltför hög. Pedofiler blir sällan tagna på bar gärning och när barnen berättar blir de inte trodda. Det har till och med blivit så illa så att advokater uppmanar sina klienter att inte berätta att de misstänker sexuella övergrepp när de ansöker om vårdnaden för sina barn! Kan du ens tänka dig in i dessa mammors eller pappors situation? För att inte tala om barnens! Barn som alltför ofta tvingas att stanna kvar hos den förälder som förgriper sig på dem!!! Barn som rymt hämtas av polis och förs tillbaka till pedofilen! Detta är brott mot mänskliga rättigheter och det pågår i Sverige 2016!

BRY – Barns Rättsskydd för barnens talan när föräldrarnas oro viftas bort och experterna negligeras. Det är då vi träder in. Vi uppvaktar makthavare och kontaktar de myndigheter som skall skydda dem. Vi för deras talan i debattartiklar och under föreläsningar. Jag lyfter barnens berättelser i min blogg. Vid min sida finns fantastiska eldsjälar som även de arbetar helt ideellt. Nu är situationen så pass akut att vi måste kunna fokusera helhjärtat på detta arbete utan att behöva tänka på hur ekonomin ska gå ihop. Vi vill fokusera på barnens trygghet och lyfta dessa frågor till allra högsta nivå för att kräva förändring.

Vill du att vi ska fortsätta höja barnens röster då måste du ge oss ditt mandat. Det gör du genom att bli medlem i BRY. Det är bråttom. Vi behöver 1 000 nya medlemmar som betalar minst 50:-/månad var. På så vis får vi in pengar till att täcka lön för två halvtider. Till att börja med är det jag själv och en assistent/projektledare. För varje extra hundralapp som kommer in så kan vi “köpa oss tid” till att lobba för barnen istället för att arbeta på andra håll för att få ihop pengar till mat och hyra. Vårt mål är att ha ett kontor med fyra anställda.

Om du tvekar så kom ihåg att vart femte barn utsätts för övergrepp här i Sverige innan de fyller 18. Risken är med andra ord mycket stor att det drabbar ett barn i din närhet. Utsatta barn som inte får hjälp hamnar ofta i grov kriminalitet. Drabbas du inte av den direkt så drabbas du indirekt – i form av skattebetalare. Det är därför vi alla måste hjälpas åt att skapa förändring. Läs till exempel om “Amelia” så får du en större inblick i de mycket allvarliga bristerna i vårt samhälle. Barn saknar rättsskydd i Sverige idag och jag vill mena att det inte finns någon annan organisation som för barnens talan på samma sätt som vi gör. Hade de stora väl etablerade organisationerna lyckats så hade det inte sett så här illa ut år 2016.

Det är dags för #BRYrevolution.
Tack för att du BRYr dig och stödjer vårt arbete!
Nu ska vi skapa ett tryggt samhälle för våra barn!

2 reaktioner på ”BRY för barnens talan när ingen annan lyssnar!”

 1. Hej Agneta
  Jag tror att jag är medlem men om jag har fel eller inte har betalat så meddela mig det. Jag betalar gärna 50:- i mån.
  TACK för allt du gör <3
  MVH
  Sigga
  (S.Thordardottir)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *