Elias får inte träffa sin mamma

Foto: Mariah Talbot

Idag är det 111 dagar sedan Elias såg sin mamma Anna. Senast var när polisen förde bort henne och han kördes tillbaka till sin pappa. De hade varit på flykt ett par månader på grund av att mamman inte fick myndigheternas hjälp att skydda honom från de övergrepp och den misshandel som pappan misstänks utsätta honom för. Hon stod inte ut med att se fortsatta skador på Elias kropp varje gång han kom till henne från pappan. Trots flera oros- och polisanmälningar från olika experter så fick de ingen hjälp. En dag fick hon nog. Hon tog Elias och stack.

Efter lång tid i häktet dömdes hon för egenmäktighet med barn, grovt brott och grovt förtal. Det blev villkorlig dom och dagsböter, 140 om 50:-.

Enligt tidigare dom från tingsrätten så har Elias rätt att träffa sin mamma regelbundet. Men pappan har vägrat att lämna ut Elias, bortsett från i onsdags. Då skulle han ha fått träffa sin mamma under 45 minuter i socialtjänstens lokaler. Pappan ställde i förväg flera orimliga krav via sin advokat:
Han skulle närvara, inga personer skulle få medfölja.
Ingen mobil, kamera eller inspelningsutrustning skulle få medtas.
Nedan finner du hela hans kravlista.

En del av er kanske tänker att pappan agerade helt rätt.

Mamman fälldes ju nyligen i tingsrätten för grov egenmäktighet med barn. Dessutom hade mamman förlorat vårdnaden. Hon hade både socialtjänsten och tingsrätten mot sig sedan tidigare. Det är lätt att tro att hon brast i sin föräldraförmåga.

Men är det verkligen hela sanningen?
Eller, finns det brister inom de myndigheter som handlagt detta ärende?

Jag vet att ni är många där ute med liknande erfarenheter. Den som anmäler misstanke om brott hamnar alltför ofta på den anklagades bänk medan den misstänkta förövaren går fri.

Jag fortsätter att lyfta upp de ytterst anmärkningsvärda omständigheterna i fallet Elias – en liten kille på 8 år som idag misshandlas på flera sätt, inte minst av de myndigheter som skall skydda honom.

22 minuter innan han skulle få träffa sin mamma i onsdags så meddelade pappans advokat att umgänget var inställt…

 

Pappans krav, skickade via hans advokat till Annas ombud. Jag har tagit bort deras namn.

PAPPAN är den som föreslagit umgänge. Socialtjänsten har tydligt angivit att de endast tillhandahåller lokal och umgängesstöd. Villkoren är uppställda av vårdnadshavaren. 

För det fall att vi inte fått din huvudmans godkännande och bekräftelse av att hon avser följa nedanstående villkor innan kl. 10.00 så ställs umgänget in.

Datum: Onsdag 26/6            
Kl. 11.00-11:45
Plats: XXXX

MAMMAN får anmäla sig till vakten i receptionen som visar henne till umgängesrummet.
Med i rummet kommer POJKEN, pappa och ett umgängesstöd från Socialtjänsten finnas.
Syftet med umgänget är att ge POJKEN tid med sin mamma. Mötet är initierat av fadern.

Villkor för umgänget:
Inga personer får medfölja.
Ingen mobil, kamera eller inspelningsutrustning får medtas till umgänget. Modern åtar sig att inte spela in umgänget.
Väskor, inkl. midjeväskor får ej medtas till umgänget eller till lokalerna på X-VÄGEN.

11:45 skall umgänget avslutas och modern skall lämna lokalen.

Ingen kränkande behandling av POJKEN får förekomma som exempelvis kroppsbesiktning

Förutsättningar för umgänget är att ovanstående regler följs. Bryter MAMMAN mot dessa regler avbryts umgänget.

MAMMAN skall innan umgänge bekräfta att hon godkänner och kommer följa dessa villkor. 

 

Tidigare inlägg om Anna och Elias

 2018
25/11: Tvingas gömma sig för att skydda sitt barn
27/11: Annas ombud anser detta är en rättsskandal 
29/11: Socialtjänsten ignorerar experter
2/12: Inspelat samtal med åklagare 

2019
13/1: Socialtjänsten polisanmäler Anna då hon visar bilder på sin sons skadade kropp
26/1 Socialtjänsten vill placera Elias i jourhem. 
23/2 Anna är häktad i sin frånvaro. Ringer åklagaren.
10/3 Sammanfattning av Annas kamp
14/3 Oerhört tungt besked. Anna och Elias hämtades idag. 
23/3 Jag namnger och polisanmäler familjerättssekreterarna
28/3 Elias huvudvittne hämtas av polis
1/4  Anna omhäktad
6/4 Socialtjänsten polisanmäler hjälpsökande Anna
28/4 Rättegångarna mot Anna, Elias mamma
2/5 I tingsrätten idag för Anna
6/5 Stängda dörrar
7/5 Plötsligt visas ”hänsyn” till barnet
8/5 Kom till Annas rättegång nästa vecka
14/5 Annas fjärde dag i tingsrätten
15/5 Sista rättegångsdagen för Anna
15/5 Slutpläderingarna
16/5 Anna släpps ur häktet
19/5 Vad hände med Elias?
1/6 Sveket mot Elias
5/6 Anna dömd

4 reaktioner på ”Elias får inte träffa sin mamma”

 1. Kan detta vara lagligt, att sära på mor & son? Vi är många som vet hur nära dom
  Står varandra , för mig låter detta ej kompetens, vare sig av Soc, skola, och vad har hänt med Tingsrätten? Som håller på att skapa ett monster av ett oskyldigt liten 8 åring som älskar och känner trygghet hos sin MaEmma ? SKANDAL… Jag känner mor & son hade aldrig kunnat drömma om dessa fel gjorda av myndigheterna

  1. Det är laglig. Umgängessabotage.
   Men umgängesabotage existerar inte i FB. Nästan alla barn som blev tvångflyttat till sina pappor bevittnade våld, blev misshandlad av sina pappor. Och nästan alla barn blev avstängda från sina mammor, nästan alla! Umgängessabotage gäller inte i motsats håll.
   Ett till problem. Kvinna kan bli anklagad för umgängessabotage när barnen i själva verket var hos sin pappa. För att det är INTE OLAGLIG att ljuga i tingsrätten! Och att domare vägrar ta motbevis !

 2. Ett agerande av myndigheter, så man blir mörkrädd. Föräldrar som försöker vara ivaratagande och trygga, straffas idag. Trotts klara bevis att det förekommit våld mot barnet av en förälder. Och anmälan gjorts. Fruktansvärt att politiker, myndigheter och lagens utövare låter detta fortgå. Och att man sedan när barnet nått vuxen ålder. Inte kan förstå varför det en gång utsatta barn. Hamnat snett i samhället! Den egna upplevelsen är, att lögner etc, går hem hos myndigheter och tingsrätt. Hoppas innerligt att synonym Elias och hans mor får tillbaka sin ro. Inte bara skandal, detta är ett klart bevis på ett samhälle, på god väg att sjunka!

 3. Det här är inga nyheter, har pågått i många många år, och det finns många mammor på flykt, vissa lyckas hålla sig undan längre än andra. De ger upp hela sitt liv och riskerar allt för att skydda sina barn från dels förövare till fäder, dels från partiska myndigheter som utbildats i PAS liknande läror och som tillämpar icke evidensbaserade metoder (främst den av socialstyrelsen förbjudna sedan 2010 S-modellen som uppfanns av PAS förespråkarna Agnetha Svensson och Gösta Emtestam) där moderns skuldbeläggs för allt från faderns ilska, våld, t.o.m kriminalitet i ett fall. De är även de som måste ”förbereda” och ”försäkra” barnet om att det pappa gör är normalt, då barn bara (enligt dem) reagerar illa och bara far illa om vuxenvärlden (läs modern) reagerar på övergreppen som felaktiga och kränkande behandlingar. Dvs. det är moderns fel att barnet reagerar på de sexuella övergreppen (vilket de omskriver lite fint i sina rapporter). Dessa mödrar till barn som far illa behandlas som brottslingar enbart av ideologiska skäl. Mödrar döms idag till större viten än Anders Eklund fick betala i skadestånd för att våldta och strypa lilla Engla och kasta hennes livlösa lilla barnakropp på marken (där ansåg HD att skadeståndet skulle vara 70 000, det var hennes liv värt) medan jag personligen känner en moder som blev dömd till 700 000 i viten under en period av 6 månader. Hon är inte misstänkt för brott, flyttade lagligen med ensam vårdnad etc. Välkomna till Sverige, vem är förvånad längre? Det saknas vilja att ändra systemet, BRY är bara en av många organisationer som har kommit och gått och såhär kommer det att vara om förändringen inte kommer från toppen. Ändrad lagstiftning och ny praxis från HD är vad behövs. Underätterna är bundna av den här orättvisan genom den rättsordning vi har idag. Vare sig politiker eller HD har hitintills visat annat än en beslutsamhet att behålla systemet som det är. En stor styrkekram till alla er mammor som kämpar, det är skillnad mellan lag (vilken är skriven av kreti och pleti) och ens moraliska ansvar mot sitt barn. En eloge till er som vågar ta det ansvaret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *