Ensamkommande flyktingbarn

SONY DSC
Foto: Mariah Talbot

De ensamkommande flyktingbarnens situation gnager inom mig. Redan 2013 skrev jag ett blogg-inlägg om de som spårlöst försvinner.

2013-03-27
Det är märkligt hur nästan identiska larmrapporter kan publiceras år ut och år in utan att någon förändring sker. Så är det ofta när det gäller larm om att barn far illa här i Sverige. Under de senaste dagarna har vi kunnat läsa artiklar om ensamkommande flyktingbarn som avviker från flyktinganläggningar, utan att någon vet vart de tar vägen. Under de senaste fem åren har över 1.000 barn försvunnit! Det finns misstankar om att de utnyttjas som billig arbetskraft eller utnyttjas sexuellt.

Första gången jag hörde talas om detta var 2001. Då föreslogs att ensamkommande barn skulle få god man. Anledningen var att ett 80-tal barn försvunnit under ett års tid från Migrationsverkets anläggning. 

Jag hittade ett klipp från TV4:s Nyhetsmorgon. Inslaget visades 2010-12-16. Där kavlades nyheten ut om att 480 barn försvunnit från flyktinganläggning under 2009.
År 2010 var 350 av dessa barn fortfarande försvunna. Inslaget avslutas med att Helena Karlén från Ecpat säger ”det är bråttom nu”. Detta var alltså 2010. Du kan se inslaget här.

Så har det gått ytterligare några år. Flera barn har försvunnit. Ingen förändring har skett!

Det löper som en röd tråd genom utsatta barns situation i Sverige. Larmrapport efter larmrapport publiceras.
Ingen förändring sker.

Idag kommer det närmare 100 ensamma flyktingbarn enbart till Stockholm varje vecka. Det stora antalet har satt stadens resurser för mottagande på stora prov. Den höga efterfrågan på jourhem gör att kontrollen sänks. Många barn försvinner fortfarande. Den yngsta som hittats på Plattan i Stockholm var bara sju år! Han visste inte vart han skulle ta vägen! Läs om honom och andra barn i Expressens artikel.

Jag har sagt det förut och säger det igen;
Detta får pågå så länge som vi tillåter det.
Barn saknar rättsskydd i Sverige idag. Oavsett om det handlar om svenskfödda, invandrade eller flyktingbarn så måste vi börja BRY oss. Vi måste sätta ner foten och kräva förändring!
Här finner du konkreta tips på vad du kan göra. Välj det som passar dig bäst.

Om inte annat, stöd vår verksamhet ekonomiskt.
Bankgiro 124-1454 eller Swisha till 123 589 76 81
Ange gärna mailadress som avsändare. Du blir medlem för 250:-/år.

Genom ditt stöd kan vi fortsätta vårt opinionsarbete. Senare i veckan kan du till exempel få läsa det brev vi undertecknat, tillsammans med andra aktörer, angående tre små barn som socialtjänsten förvägrar att ha kontakt med sin mamma. Vi skickar det till Stefan Löfven och Åsa Regnér samtidigt som det publiceras på webben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *