Gav barnen en härlig badsommar

SONY DSC

Foto: Mariah Talbot

 

– Jag har köpt ny bil!
Det var det första Peter sa när han klev in genom dörren.
Han strålade av lycka.
– Och vet du vad jag mer har gjort, fortsatte han ivrigt. Jag gav den gamla bilen till Karlssons. Den är besiktigad och skattad till nästa år. Nu kan Eva sticka iväg med barnen precis när hon vill.

Världen stannade upp en liten stund.
Tid och rum upphörde.
Vilken otroligt fin gest!

Både Peter och jag känner familjen Karlsson. Vi har pratat om dem många gånger. Önskat att vi kunde göra något mer för dem, än det vi redan gjort. Pappan i familjen avtjänar nu ett fängelsestraff. Misshandeln av Eva och barnen hade pågått under många år. En dag åkte han äntligen fast. Personal på sjukhuset fattade misstankar och larmade polisen. De trodde inte på Evas historia om att hon trillat i trappen igen. Eftersom Eva varit sjukskriven under långa perioder på grund av misshandeln så var deras ekonomi i botten. Att köpa bil var inte att tänka på.

Peter berättade för mig att även hans pappa misshandlat både honom, hans bror och hans mamma. Men han hade aldrig åkt fast. När Peter var 12 år hade mamman äntligen tagit mod till sig och lämnat honom. Det han minns mest från tiden som följde är att de alltid hade ont om pengar. Mamman hade två jobb för att klara ekonomin. De hade sällan råd att göra några utflykter och semestrarna fick de vara hemma på gården som vanligt.

Jag tror inte Peter är miljonär idag. Det finns säkert många andra saker han hade kunnat göra, för sig själv eller sin egen familj. Men, han hade tänkt igenom det här noga och hans hustru hade också tyckt att det var en fin idé.
– Jag tänkte på barnen, sa Peter. De är ju helt oskyldiga och har redan lidit nog. Om jag kan bidra till att de åtminstone kan åka och bada nu i sommar så betyder det mycket mer än de tiotusen som jag kanske hade fått för bilen.
– Jag gjorde en sak till, sa Peter och sken upp igen. Jag fyllde bensintanken.
Jag har aldrig tidigare sett honom så lycklig som när han berättade det här. Nu när jag tänker tillbaka på historien så minns jag att Peter verkade vara mest glad över att ha kunnat ge Eva och hennes barn sin begagnade bil. Han pratade inte så mycket om sin nya.

Du vet väl om att det är vetenskapligt bevisat att vi mår bra när vi BRYr oss? Lyckohormoner utsöndras.
Men du behöver inte göra så stora gester som att skänka bort en bil. Små gärningar kan också göra stor skillnad. Imorgon ska jag berätta hur en grannes överblivna köttfärspaj räddade mig när jag hade riktigt ont om pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *