Mail till Lena Hallengren

Foto: Mariah Talbot

Till socialminister Lena Hallengren

Med anledning av senaste tidens skandaler inom socialtjänsten (Hedemora och Båstad) så gjorde vi en enkel undersökning bland våra följare. På vilka övriga orter runt om i landet upplever de att socialtjänsten brister?

I snabb takt fylldes våra kommentarsfält på Facebook och Instagram. 75 av landets 290 kommuner listades. (se nedan). Listan fylls på under tiden jag skriver detta.

IVO och JO har redan riktat allvarlig kritik mot ett flertal av dessa kommuner, utan att någon förändring skett för de enskilda barnen.

Vår erfarenhet är att socialtjänsten saknar kunskap och att riskbedömningar görs alltför sällan. Detta får till följd att barn tvingas umgås med den förälder som misshandlar och/eller förgriper sig på det. I vissa fall får till och med en dömd förövare vårdnaden om sina barn. De föräldrar som upptäcker att deras barn är utsatt beskriver att de inte vågar ta kontakt med socialtjänsten.

Den utredning som nu pågår – Framtidens Socialtjänst – skall redovisas först i juni 2020.

Medans ni utreder offras barn efter barn.
Bristerna är uppenbara.
Nu vill vi se handling och resultat.
Vad tänker du göra för att säkerställa att utsatta barn får den hjälp och det skydd som de såväl behöver?

Bästa hälsningar,
Agneta Bravélius

 

Kritiserade kommuner:

Ale

Alvesta

Angered

Avesta

Borgholm

Borås

Eda

Ekerö

Enskede

Eskilstuna

Flemingsberg

Gnesta

Göteborg

Hallsberg

Halmstad

Haninge

Hofors

Huddinge

Hägersten-Liljeholmen

Hörby

Kalmar

Karlberg

Karlshamn

Karlskrona

Karlstad

Kista

Kramfors

Kristianstad

Kristinehamn

Kungsbacka

Kungsholmen

Kävlinge

Köping

Lessebo

Lidköping

Lilla Edet

Linköping

Luleå

Lund

Malmö

Malung

Mark

Mora

Nacka

Norrmalm Stockholm

Nybro

Piteå

Ronneby

Rättvik

Sigtuna

Sjöbo

Skara

Skövde

Solna

Stockholm

Strängnäs

Strömstad/Tanum

Sundsvall

Sälen

Uppsala

Varberg

Visby

Vänersborg

Västerås

Växjö

Ystad

Årjäng

Årsta Vantör

Ängelholm

Öckerö

Östermalm Stockholm

Östersund

Österåker

3 reaktioner på ”Mail till Lena Hallengren”

  1. Jag skulle ha lagt till Tanum,men ser att de redan står med. De förstörde för mina barn på 90-talet,då de vägrade lyssna på dem och valde att lyssna på pappan som charmade dem fullständigt. Han gick vidare skaffade ny fru och 3 barn till. Socialtjänsten i Tanum svek dessa barn på 2010-talet när de valde att ta hand om pappan och inte se barnen och inte lyssna till dem. Nu är det en väninna till mej som tvingas lämna barn som gråter för att de inte vill åka till pappa, som kissar på sej när de varit där,som blivit utåtagerande på förskola och skola,som är rädda för att lämna mamma så att det är svårt att lämna på förskola.
    Tre olika årtionden,tre olika tjänstemän men samma bemötande. Jag har arbetat på kvinnojouren här i kommunen i dryga 18 år och har inte upplevt att soc generellt har några kunskaper om våld,riskbedömningar,hur våld påverkar barn och kvinnor eller hur männen byter skepnad när de inte är hemma med sin familj ,utan sitter på soc när det skall göras utredningar eller samarbetssamtal.
    Tanum och strömstad är två olika kommuner med olika socialtjänst och bör listas var för sej,inte dom om de vore en enhet. Mvh Malin

  2. Falu kommun!! Lyssnar inte på barnen! Bara den manipulativa föräldern. Tycker att visst våld är olämpligt beteende men inte misshandel bla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *