Pedofil vann adoptionsstrid

Foto: Mariah Talbot
Foto: Mariah Talbot

För två år sedan skrev Helsingborgs Dagblad om den så kallade ”adoptionsskandalen”. Det handlade om en 60-årig man som ville adoptera sin 10-åriga styvson. Mannen hade varit gift med pojkens mamma som avlidit. Under större delen av deras äktenskap hade mannen suttit i fängelse, dömd fyra gånger för totalt 90 brott. Han hade bland annat förgripit sig sexuellt på en femårig flicka och är misstänkt för våldtäkt mot ett annat barn enligt Helsingborgs Dagblad.

I Helsingborgs socialnämnd var det bara en person som höjde sin röst för att protestera mot att denna dömde pedofil skulle få adoptera ett barn – Carina Sällberg. Hon fick utstå hård kritik och blev bland annat anklagad för att ha ”samarbetsproblem”. Men, hon stod fast vid sin åsikt. Jag beundrade hennes civilkurage. Enligt HD gjorde socialnämnden flera grova missar i fallet:

– I tjänstemannautredningen lades ingen vikt vid barnsexdomen. Den nämndes endast som brottsrubrik och beskrevs inte till sitt innehåll. Däremot lyfte utredaren flera gånger fram att mannen nekade till brottet han dömts för.

 – Utredaren tog inte reda på vad pojken själv tyckte om att bli adopterad. Ej heller om pojkens biologiska mamma, som senare avled, kände till barnsexdomen när hon gav sitt medgivande. Socialdirektör Dinah Åbinger skummade bara utredningen innan hon godkände den. Utredningen passerade flera andra chefer utan att någon reagerade.

 – Politikerna i socialnämnden i Helsingborg (utom Carina Sällberg (FP) som röstade nej) gick rakt av på utredarens förslag att låta mannen adoptera sin styvson. Barnsexdomen bifogades inte och politikerna bad heller inte om att få se den. Beslutet fattades också utan att politikerna hade försäkrat sig om att pojkens biologiska pappa samtyckte till adoptionen. Det var först via Helsingborgs Dagblads utsände i Bangkok som den biologiska pappan blev varse barnsexdomen.

 – Dinah Åbinger uppgav senare att hon på nämndsmötet bad ordföranden Anders Lundström (KD) att återremittera ärendet. Men detta gjorde han inte känt för de övriga ledamöterna. I stället klubbades beslutet igenom.

Barnets bästa glömdes bort och pojken utsattes för en potentiell risk att fara illa. Det konstaterade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, efter att ha granskat fallet. Utredningen dömdes ut som snabbt och slarvigt genomförd.
(ur HD 2016-01-24)

Nu lyfter Helsingborgs Dagblad upp fallet på nytt och vi får veta att mannen tog med sig pojken till Thailand och stannade kvar där för att de svenska myndigheterna inte skulle kunna ta honom. Nu ser det ut som att Thailändsk familjedomstol tänker låta pojken stanna i Thailand med den dömde pedofilen…

4 reaktioner på ”Pedofil vann adoptionsstrid”

  1. Inte ens socialtjänsten pratar med barn som dom själva placerat, vi lever i ett mycket otäckt samhälle

    1. Jag håller med dig Ann-Christin om att vårt samhälle har blivit otäckt med alla dessa inkompetena människor placerade på viktiga poster. Socialtjänst har gjort felbedömningar, många, många ggr och visar ett svagt intresse för barnen! De vill bara sopa problemen under mattan! Vi har fått se många skrämmande avslöjande på TV! Och läst i massmedia om det ena efter det andra misslyckade fallet! De borde lyssna på Barnen, givetvis…….

  2. Alla måste bli rädda i detta samhälle, tänk vad hade hänt om det gällde ditt barnbarn? Hur kan handlings förlamade personer sitta på sådana positioner o inte förstå vad som händer med samhällets barn när dom inte förstår o lyssnar på barnen..
    Riktigt arg o ledsen, besviken men inte förvånad. tur att man inte kan se framtiden för barnen som har blivit svikna av ointresserad personer på fel ställe. Deras barnbarn skulle kanske drabbats för att få dom att vakna…Gör något o vakna….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *