Svar från regeringen

SONY DSC
Foto: Mariah Talbot

Tidigare i somras skickade jag ännu ett mail till Åsa Regnér.
Jag kände sådan maktlöshet och frustration över alla de samtal jag får från förtvivlade föräldrar. De har ingenstans att vända sig när deras utsatta barn inte får hjälp.  Barnombudsmannen går till exempel inte in i enskilda ärenden.
Jag bollade över ett konkret fall och bad om ett konkret råd.
Vad skulle jag säga till mamman som enligt socialtjänsten skulle skicka sitt yngsta barn alldeles ensam till pappan – en pappa som var dömd för att ha förgripit sig på hennes äldre barn?

Eftersom det finns många andra liknande fall så ville jag också veta vad regeringen tänker göra för att lösa detta allvarliga samhällsproblem.  På vilket sätt ska de stärka dessa barns rättsskydd? Här nedan finner du svaret från hennes departement:

Hej Agneta

Tack för ditt brev till regeringen.

Om du har anledning att misstänka att socialtjänsten brister i sitt ansvar eller arbete kan du kontakta myndigheten IVO för att göra en anmälan. Nedan vill jag passa på att beskriva regeringens arbete för att stärka barnens ställning och hur regeringen arbetar med barnkonventionen, som du nämner i ditt mail.

Regeringen vill att barnkonventionen ska bli svensk lag. Att ett barn har egna rättigheter är idag något som de allra flesta i vårt land med självklarhet skriver under på och när barnkonventionen blir svensk lag är det en viktig milstolpe för barns rättigheter i Sverige. Regeringen tillsatte en utredning som fick ansvar över att presentera förslag på hur konventionen kan bli lag. Den utredningen presenterades i februari, se länk härhttp://www.regeringen.se/regeringens-politik/demokrati-och-manskliga-rattigheter/barnets-rattigheter/barnkonventionens-vag-mot-svensk-lag/

Nu befinner sig utredningens förslag på remiss till oktober. Därefter komma remissvaren att beredas av regeringskansliet innan regeringen kan fatta beslut om slutgiltigt förslag till riksdagen.

Regeringen har utöver att göra barnkonventionen till lag satsat på att barns rättigheter tillgodoses, bland annat genom att höja försörjningsstödet, glasögonstöd och gratis mediciner till alla barn. Det är viktigt att alla barn kan sina rättigheter och att myndigheter och andra som jobbar med barn genomgår kompetenshöjningar för att säkerställa barns rätt.

Att barnkonventionen ska bli svensk lag är något som länge förespråkats av såväl civilsamhället som riksdagspartier. Regeringen är övertygad om att om man skapar ett samhälle som tar tillvara på barns rättigheter skapar man ett bättre samhälle för alla. Barnen som bor i Sverige behöver både sina rättigheter och sina möjligheter. Därför är det bra att regeringen arbetar med att göra barnkonventionen till lag samtidigt som de infört sommarlovsstöd för att alla barn ska ha möjlighet till en bra sommar. Regeringen har höjt underhållsstödet, höjt grundnivån i föräldraförsäkringen, höjt riksnormen för försörjningsstödet för att minska barnfattigdomen och den sociala barn och ungdomsvården har stärkts med 250 miljoner om året, för att samhällets skydd ska vara som starkast för de barn som behöver det mest.

Regeringen har även infört glasögonbidrag och gratis mediciner för alla barn, för att möjligheten att få medicin när du är sjuk eller att kunna läsa en bok på kvällen aldrig ska vara en klassfråga.

Regeringen vill genom dessa satsningar minska klyftorna mellan barnfamiljer i Sverige. Ökad jämlikhet mellan barn bidrar till att varje flicka och pojke har förutsättningar att utvecklas till sin fulla potential oavsett bakgrund. Det är bra för det enskilda barnet och det är bra för Sverige. Det är den svenska modellen.

Barnkonventionen ska bli lag i Sverige och därför är det bra att regeringen höjer de statliga bidragen till kommuner och landsting med 10 miljarder om året. På så sätt stärks både barns rättigheter och den generella välfärden. Kommuner och landsting väljer själva hur de fördelar välfärdsmiljarderna, men sannolikt kan en hel del användas till att exempelvis stärka skolan, socialtjänsten och möjligheterna till fritidsaktiviteter för barn och unga. Det finns mycket kvar att göra för att skapa jämlika villkor för alla barn, men det är där siktet är inställt och det är dit regeringen strävar.

Vänliga hälsningar/all the best,
_____

Jag har tidigare skrivit om IVO som visat sig vara en tandlös myndighet. Det finns inga sanktioner för de socialtjänster som de kritiserar.  Detta innebär att det oftast inte sker någon konkret förändring för det utsatta barnet.
Du som läser det här, vad tycker du om regeringens svar?

4 reaktioner på ”Svar från regeringen”

  1. Nu vet du svaret Agneta. Om ett barn skickas till sin dömda far och riskerar övergrepp kommer det att få gestis glasögon. Undrar när politiker ska kasta skygglapparna och sätta på sig både glasögon och höraparat som säkert redan är gratis.

  2. Sorg och ilska är vad man känner när man läser representanten för regeringens svar. En fallbeskrivning presenteras, men detta väcker tydligen inget annat än regeringens behov av att framhålla i och för sig bra saker. Men det var ju inte dessa andra saker frågan gällde. Politikerförakt väcks av nonchalansen att väja för svåra frågor. Ja, det är svåra frågor, men svårast är det inte för regeringens representant utan för en liten flicka vars hela framtida liv står på spel.

  3. Va bra att du iallafall skrev till Regner. En eloge till dig som gör så många bra insatser för barns Rättsskydd. Regnér förväxlar orden barns rättsskydd med barns rättigheter. Hon missade din fråga helt, tyvärr. Regeringens åtgärder är bra men det handlar inte om barns skydd. Ärligt talat tror jag inte hon har en aning om den situation som du försöker få henne att bli medveten om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *