Thor-Björn Bergman

Sexuella övergrepp mot barn är ett tabubelagt ämne. Men när vi väl talar om det så handlar det oftast om flickor. Alldeles för sällan belyser man alla pojkar som våldtas. Enligt SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) har mellan 3 – 6 % av pojkarna i Sverige tvingats till samlag innan de fyller 18 år. Mörkertalet anses vara stort.

Ängeln vid hovsThor-Björn Bergman var en av dessa pojkar. Han har valt att använda erfarenheterna från sin barndom på flera konstruktiva sätt. Han började med att skriva ner sin historia i boken ”Ängeln vid Hovs Hallar”, en bok som jag varmt rekommenderar. Det är den första boken jag har läst som dessutom har medföljande ”sound-track” – musik som förhöjer läsupplevelsen. Han har även skrivit ”Liams revansch” och i september kommer hans tredje bok ”Vid min sida”. 

För att ytterligare åskådliggöra hur barn påverkas av sexuella övergrepp började han göra film om olika människoöden. Han lät vuxna människor berätta om sina erfarenheter under barndomen. Det blev inte bara en film utan 100, varav 55 om övergrepp, som han har samlat på Kanal 100. Trots att levnadsödena griper tag om hjärtat så har han gjort filmerna på ett sätt som gör att man orkar och vill fortsätta titta. Hans kanal är välbesökt med över en miljon visningar. Kanal 100 är väl värt ett besök.

VARMT TACK för dina initiativ till att skapa förändring för utsatta barn Thor-Björn! Alla dina produktioner är oerhört värdefulla bidrag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *