Varning i Sundsvall!

Foto: Mariah Talbot
Foto: Mariah Talbot

Det brister i barns rättsskydd på flera olika sätt över hela landet. Men på vissa orter är det värre än på andra. I Sundsvall är det till exempel riktigt illa. Där känner jag till nio små barn som varken får den hjälp eller det skydd de behöver. Det finns säkert många fler. Vissa av fallen har pågått under flera år. De myndigheter jag har varit i kontakt med har visat upp en arrogant attityd. De har velat ge sken av att de har situationen under kontroll.

Media belyser en annan sida:

Långa utredningstider för barnpornografibrott i Sundsvall gör att gärningsmännen får mildare straff.
Det kan ta upp till tre år från dess att en person grips och får sin datorutrustning beslagtagen till dess att dom faller. De långa utredningstiderna leder ofta till att när gärningsmännen väl döms så får de ett mildare straff för att det tagit så lång tid.
//Sveriges Radio 4 april, 2016

Problemen inom Sundsvalls-polisen belystes redan  2014 – ändå sker ingen förändring:
Polisen i Sundsvall får svidande kritik av JO gällande ett grovt våldsbrott som inte utreddes på nästan två år. Konsekvensen blev att den misstänkte hann flytta utomlands och utredningen fick läggas ner.
//Sundsvalls Tidning 28 augusti 2014

På liknande sätt har de allvarliga problemen inom socialtjänsten i Sundsvall belysts år ut och år in:

”Redan 2012 skrev hon tillsammans med 14 arbetskamrater ett brev till politikerna i socialnämnden om att situationen på socialkontoret var så pressad att de inte hann hjälpa barn på det sätt de borde.” Utredningar kan bli liggande i flera månader innan de påbörjas.  ”Vi hinner inte liksom samtala i tillräcklig grad med familjen och andra som känner barnen för att ta reda på vad är det just det här barnet behöver i form av hjälp och stöd, säger Karin Gustafsson.”
//Sveriges Radio Kaliber, november 2014

Något år senare:
Högsta ledningen för socialtjänsten i Sundsvall får skarp kritik i en ny rapport från Kommunhälsan. Det handlar om brister i ledarskap och kränkningar.
//Sveriges Radio P4 Västernorrland, februari 2015

Och ännu lite senare:
Sju av tio socialsekreterare i Västernorrland överväger att söka arbete utanför socialtjänsten.
//Sveriges Radio februari 2015

…bara för att nämna ett fåtal artiklar och inslag som belyser allvarliga brister i barns rättsskydd i Sundsvall.

På vilket sätt drabbar det här barnen? Det absolut största och allvarligaste problemet är att barnen kan tvingas bo kvar med den förälder som misshandlar eller förgriper sig på det. I ett av fallen gavs vårdnaden till en misstänkt pedofil trots att polisutredning pågick. Hur kunde tingsrätten veta om han var skyldig eller ej?

I flera av rättegångarna om vårdnad om och umgänge har specialister vittnat, till exempel barnpsykolog som träffat barnet och som intygat att det inte kan tolkas på annat sätt än att barnet varit utsatt för sexuella övergrepp. Ändå har tingsrätten valt att gå emot experternas bedömning och istället luta sig mot rekommendationer från två myndigheter i allvarlig kris?

Imorgon ska jag berätta om ett av dessa barn, som hunnit bli tonåring. Vad händer med de barn som vi inte tar på allvar?
Senare i veckan belyser jag vad de här barnen kostar samhället och vad vi skulle kunna lägga pengarna på istället.
För att inte glömma hur många barns liv vi skulle kunna rädda…
Välkommen åter!

 

 

4 reaktioner på ”Varning i Sundsvall!”

  1. Så bra sammanställning av fakta och med hänvisning till radioprogrammen. Det ger sån bra överblick. Å tänk detta är bara i Sundsvallstrakten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *